FM200 Gaz Dolumu
FM 200 tüplerinin gaz dolumu çok yakın zamanlara kadar mümkün değildi ancak deka mühendislik gerekli alt yapı yatırımlarını tamamlayarak bu dolumu ülkemize uluslararası standartlarda fm200 tüplerinin dolumu yapılmaktadır.

Fm 200 Gazlı Söndürme Sistemlerinin Gaz Silindir Dolum
Fm200 gaz üreticisinin yurtdışındaki dolum istasyonuna boşalan silindirlerin gönderilmesine artık gerek kalmamıştır. Artık bir kaç gün içerisinde doldurulup sisteme tekrar entegre edilmektedir. Böylece gazlı söndürme sistemi uygulanan mahallin yeniden dolum süresince, oluşan tehditlere karşı savunmasız kalmamaktadır.
Eskiden bu süre bazen aylarca sürebilmekteydi ve mahalli korumasız kalmamasına olanak vermektedir. Bu sürecin işletmeye vereceği zararları asgariye indirmek için uygulanabilecek alternatiflerden biride, sistem tasarlanırken %100 yedekli olarak dizayn edilmesidir. Ancak bu alternatifinde maliyeti, oldukça yüksektir.
Söndürücü kimyasalın yeniden doldurulmasında dikkat edilecek kritik noktalar şunlardır.
1-Yeniden dolum için gelen tüpün imal tarihinin 5 yılı geçmemiş olması gerekmektedir. Şayet bu süre aşılmış ise vananın basınç testine tabi tutulması gerekir. Bu testte vana içerisinde bulunan boğaz contaları kontrol edilir.
2-Vana üzerindeki manüel boşaltma kolunun takıldığı kısımdaki “burst disk” kontrol edilir. Gazın manüel boşaltma kolu kullanılarak boşalması durumunda mutlaka “burst disk” delinmiştir, değiştirilmesi gerekir. Solenoid vana sökülerek üzerindeki 2 adet conta kontrol edilmelidir. Bu contalardan birinde hasar olması durumunda gaz kaçağı oluşacağından, mutlaka değiştirilmesi gerekir. Dolum ağzının altında bulunan “güvenlik diski” kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.
Tüm bu kontroller yapıldıktan sonra, test cihazına bağlanan vana aşağıdaki işlem sırasına göre
test edilir:
Öncelikle vana yeterli miktarda basınç ile basınçlandırılır.
Köpüklü su kullanılarak vananın üzerindeki tüm noktalardan (dolum ağzı, manüel boşaltma ağzı, solenoid vana, manometre ve güvenlik diski somunu) kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Herhangi bir kaçak olup olmadığı takdirde vananın dolum ağzı kapatılarak 24 VAC elektrik verilmek suretiyle tetiklenir. Bu sırada vananın üzerindeki güvenlik kapağının açık olmasına dikkat edilmelidir.
Aynı işlemler bu kez de vananın üst güvenlik kapağı kapalı, dolum ağzı açık olacak şekilde tekrar edilerek vana üzerindeki Azot gazı atmosfere bırakılır. Tüm bu işlemlerden sonra vana tüpe yeniden monte edilerek tüp hassas tartı ile tartılır ve silindir üzerindeki bilgi formunda yazan gaz kilogramı dolum makinesi ve pompa kullanılarak silindire doldurulur. FM200,basınç uygulanarak sıvılaştırılabilir ve bu haldeyken yüklenebilir ve depolanabilir. Sıkıştırılmış ve sıvılaşmış bir gaz olarak FM200 “doymuş” şartlar altında depolanır ve elleçlenir.(Sıvı ve buhar dengeli bir şekilde aynı anda bulunur.)Doldurma prosesine başlamadan önce silindirin içerisinde 0.7 Bar’dan daha fazla Nitrojen olması, gazın tehlikeli ölçülerde basınca maruz kalmasına sebep olacağından, dolum esnasında bu husus mutlaka kontrol edilmelidir.
Tüpün doldurulacağı mahallin sıcaklığında bu sebeplerden ötürü önemlidir.
Mahal sıcaklığının 16C den soğuk ve 32C' den yüksek olmaması gerekir.
Tüp dolum işlemlerinden sonra, silindirin kaçaklara karşı en az 24 saat gözlem altında tutulması gerekir.

Sizde İşletmenizi Yönetmeliklere Uygun Hale Getirin
Deka Mühendislik, uzman sertifikalı mühendis ve teknisyen kadromuz ile şartnameler, standartlar ve yönetmelikler doğrultusunda FM200 gaz dolumunu dünyaca ünlü markalar ve uluslararası standartlar ölçüsünde tüm yazılım donanımları ve testleri ile birlikte Türkiye ve Ortadoğu da anahtar teslim danışmanlık, satış, kurulum, uygulama ve bakımını yapmaktadır.

